Srbija se uspešno pojavila na međunarodnom finansijskom tržištu

Bez autora
Oct 02 2011

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Vuk Đoković izjavio je u petak da se Srbija uspešno prvi put pojavila na međunarodnom finansijskom tržištu sa emisijom evroobveznica u vrednosti od milijardu dolara, sa rokom dospeća od 10 godina i kamatom od 7,25 posto. Ovom emisijom Srbija je od međunarodnih investitora dobila verifikaciju svoje ekonomske politike koju je vodila u izuzetno teškom periodu svetske ekonomske krize. Ova emisija obavljena je u periodu velike krize javnih finansija u Evropskoj uniji i povećanja premije rizika na hartije od vrednosti zemalja u okruženju. Srbija je u teškim okolnostima stekla poverenje značajnog broja investitora da slobodna novčana sredstva tokom 2011. godine ulože u državne hartije od vrednosti emitovane na domaćem tržištu i sada evroobveznice. Srbija je emitovanjem hartija od vrednosti dobila i mogućnost da njena hartija postane deo osnovnog indeksa dužničkih hartija na tržištu kapitala.

Srbija se uspešno pojavila na međunarodnom finansijskom tržištuDržavni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Vuk Đoković izjavio je u petak da se Srbija uspešno prvi put pojavila na međunarodnom finansijskom tržištu sa emisijom evroobveznica u vrednosti od milijardu dolara, sa rokom dospeća od 10 godina i kamatom od 7,25 posto.

Ovom emisijom Srbija je od međunarodnih investitora dobila verifikaciju svoje ekonomske politike koju je vodila u izuzetno teškom periodu svetske ekonomske krize. Ova emisija obavljena je u periodu velike krize javnih finansija u Evropskoj uniji i povećanja premije rizika na hartije od vrednosti zemalja u okruženju.

Srbija je u teškim okolnostima stekla poverenje značajnog broja investitora da slobodna novčana sredstva tokom 2011. godine ulože u državne hartije od vrednosti emitovane na domaćem tržištu i sada evroobveznice. Srbija je emitovanjem hartija od vrednosti dobila i mogućnost da njena hartija postane deo osnovnog indeksa dužničkih hartija na tržištu kapitala, izjavio je Đoković.

Državni sekretar je napomenuo da će sredstva ostvarena emisijom evroobveznica najvećim delom biti iskorišćena za finansiranje u idućoj godini. Proces izdavanja evroobveznica trajao je oko pet meseci i predstavlja jedan od najsloženijih projekata koji je Ministarstvo finansija realizovalo poslednjih godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik